Скокни до главната содржина

Вести

Десетта сесија на Работна група 3, Правосудство и основни права (Поглавје 23) на тема: „Актуелните предизвици во македонското правосудство низ перспективата на препораките на НКЕУ-МК“

DSC_0010
ДОВЕРБАТА ВО ПРАВОСУДСТВОТО ЌЕ СЕ ВРАТИ КОГА ЗАКОНОТ ЌЕ СЕ ПРИМЕНУВА НЕСЕЛЕКТИВНО Дали се подобрија капацитетите во правосудството од аспект на кадровскиот потенцијал и дилемите околу регрутирањето на судските и обвинителските кадри? Дали се направи квалитативен ис ...

Десетта сесија на Работна група 4 – Правда, слобода и безбедност (Поглавје 24) – „Спречување и борба против тероризмот: Националната и европската перспектива во идентификување и заштита на критичната инфрструктура“

slika-3
На онлајн платформата Зум денеска се одржа дебатата на 10-та сесија на Работната група - 4, Правда, слобода и безбедност (Поглавје 24) на Националнта конвенција за Европската Унија во Македонија (НКЕУ-МК) во организација на Европското движење на тема „Спречување и борба проти ...

Деветта сесија на Работна група 3 – Правосудство и основни права (Поглавје 23) – „Нов извештај на Европската комисија – стари проблеми: Како до поголема ефикасност во изрекувањето и извршувањето на мерката конфискација на имот“.

Group photo from the session
Во организација на Европското движење денеска, 10 Ноември 2021, во Клубот на пратеници се одржа деветтата сесија на Работната група 3 – Правосудство и основни права (Поглавје 23) во рамките на Националната конвенција за Европската Унија во Северна Македонија на тема „Нов изве ...

Деветта сесија на Работна група 1 – Земјоделство и рурален развој (Поглавје 11) – „Предизвици во програмирањето и реализација на програмата ИПАРД 3 (2021-2027)“

slika 1
Преку новиот инструмент за претпристапна помош во доменот на земјоделството и руралниот развој ИПАРД 3 во македонското земјоделство се очекува да се инвестираат околу 250 милиони евра до 2027 година. Ова беше најавено на денешната онлајн-дебата на 9. сесија на Работната група ...

Подготвителен состанок на Работна група 1 – Земјоделство и рурален развој (Поглавје 11)

sostanok 1
На 02 Септември 2021, преку платформата Zoom се одржа подготвителна средба на програмскиот совет на работната група 1. Тема на дискусија беше организирање на следната ,деветта, сесија, која е закажана за 29 Септември. Присутни беа: Милева Ѓуровска, национален координатор на НК ...

Деветта сесија на Работна група 4 – Правда, слобода и безбедност (Поглавје 24) – „Што стои на патот во спроведувањето на антикорупциското законодавство?“

1
Професионализацијата и интегритетот на државната администрација е од суштинско значење за спречување на појавите на корупција. Со самото членство во ЕУ корупцијата нема стопроцентно да се искорени, но затоа е важно јакнење на јавната свест дека со оваа појава е невозможн ...

Четврта годишна пленарна сесија на НКЕУ-МК „Дали се потребни реформи во изборниот систем“

All3
Дали се потребни реформи во изборниот систем е прашањето околу кое денеска дебатираа македонски и словачки експерти на четвртата пленарна сесија на Националната конвенција за Европската Унија во Република Северна Македонија (НКЕУ-МК) во правец на нашите заложби да бидем ...

Првичен состанок на Работна Група 3 – Правосудство и основни права (Поглавје 23)

rg3 2
На 21.05.2021, преку платформата zoom, се одржа првичниот состанок на Работната група 3 - Правосудство и основни права (Поглавје 23), на кој учествуваа: Милева Ѓуровска, Национален координатор на НКЕУ-МК; Александра Деаноска, Координатор на Работна Група 3; Мухамед Халили, Копретсед ...

Првичен состанок на Работна група 1 – Земјоделство и рурален развој (Поглавје 11)

kickoff meeting wg1-1
На 14 Мај 2021, преку платформата zoom се оддржа првичен состанок на работната група 1 - Земјоделство и рурален развој (Поглавје 11), на кој пристуствуваа: Милева Ѓуровска - Национален координатор на НКЕУ-МК Никола Тодоровски - Координатор на Работна група 1 Маја Лазареска - Коп ...

Kickoff средба на Работна група 2 – Социјална политика и вработување (Поглавје 19)

rg2 -1
На 11.05.2021, преку zoom повик, се оддржа Kickoff средбата на Работната група 2, која имаше за цел да го официјализира почетокот на вториот дел од реализирањето на проектот, подржан од USAID. На состанокот учествуваа: Милева Ѓуровска - Национален координатор на НКЕУ-МК Јадранка Мрши ...

Осма сесија на Работна група 3 – Правосудство и основни права (Поглавје 23) – „Фундаментални права: Слободата на изразување наспроти клеветата, навредата и говорот на омраза“

Participants during the session
Медиумска регулација или саморегулација како и дали треба онлајн медиумите да се стават во законска рамка, беа меѓу клучните теми на кои денеска (16.03.) се дискутираше на онлајн сесијата за Поглавјето 23, односно за фундаменталните човекови права. Насловот на вебинарот, на ко ...