Скокни до главната содржина

Новости

Состанок на програмскиот совет на Работна група 1 – Земјоделство и рурален развој (Поглавје 11)

424752731_778802014274684_8732902701254133070_n
После долга пауза, се одржи состанок на програмскиот совет на Работна група 1 - Земјоделие и рурален развој (Поглавје 11). Состанокот се одржа на 31 Јануари на кој учествуваа Александра Мартиновска, Ана Симоновска, Синиша Цветановски, Љупо Пено, Васко Хаџиевски, Маја Лазаревск ...

Шеста пленарна конференција – „Национална конвенција за Европската Унија: Темелните општествени вредности за европска иднина“

_DSC0127
На 13 декември 2023, во просториите на Хотел Александар Палас, се одржа шестата по ред Пленарна сесија на Националната Конвенција за Европска Унија во Република Северна Македонија, во организација на Евопско Движење на Северна Македонија. Конференцијата е посветена на разгл ...

Дванаесетта сесија на Работна група 4 – Правда, слобода и безбедност (Поглавје 24) на тема: Северна Македонија и Западен Балкан низ призмата на новата политика на ЕУ за миграции и азил“

DSC_7900
На 4 септември 2023 се одржа дванаесетта сесија на Националната конвенција за Европската Унија во Северна Македонија на Работната група 4 – Правда, слобода и безбедност (Поглавје 24) на тема „Северна Македонија и Западен Балкан низ призмата на новата политика на ЕУ за миграц ...

Изјава на НКЕУ-МК по повод актуелните случувања во правосудството

The New Growth Plan for the Western Balkans
Националната конвенција за Европската унија во Република Северна Македонија (НКЕУ- МК) ја изразува својата загриженост по повод актуелните случувања и дискусии во сферата на правосудството. Оваа загриженост дојде до израз и низ дискусиите на 11-та сесија (одржана на 24.04.2023 ...

11 сесија на РГ-3, Правосудство и основни права (Поглавје 23) на тема: „Регулација, прагматички контекст и ефекти Vis-a-vis Поглавје 23 и одговорноста на релевантните субјекти во спроведувањето на правдата во Република Северна Македонија“

DSC_0324
Националната конвенција за Европската Унија во Северна Македонија денеска во Клубот на пратеници беше домаќин на единаесеттата сесија на Работната група 3 –Правосудство и основни права (Поглавје 23), на тема „Улогата на Судскиот совет и Советот на јавни обвинители во сте ...

11 сесија на РГ-4: Правда, слобода и безбедност (Поглавје 24), на тема: „Зајакнување на отпорноста и подобрување на капацитетите за одговор на хибридните закани“

DSC_0983
Безбедноста не може да биде еден човек. Безбедноста не може да биде ниту само една институција. Безбедноста сме сите ние. Кога станува збор за сајбер безбедноста, секоја институција треба да изгради свои капацитети на одбрана. Само вклученоста на сите во системот може да о ...

Средба на програмскиот совет на РГ-4

Средба на програмски совет на РГ-4
На 23 март 2023, во Irish pub, се одржа состанок на Работната група 4, на кој присуствуваа: Проф. Милева Ѓуровска, Национален координатор Никола Јазаџиски, Проектен менаџер Проф. Марина Митревска, Координатор на РГ-4 Магдалена Несторовска, Државен секретар и ко-претседавач на ...

Вовед во проектот – состанок на трите работни групи од Кластер 1

group photo of the opening meeting
На 15 март, се одржа воведната конференција (kick off meeting) на НКЕУ-МК со поглавјата од Кластер 1 - Основи каде учествува Работна група 3 која работи во Правосудство и основни права (поглавје 23), Работна група 4: Правда, слобода и безбедност (Поглавје 24), и новата Работна група 6 (Антик ...

Првичен состанок со коoрдинаторите на РГ-3, РГ-4 и РГ-6

330174654_533333005557851_7402806422016171862_n
На 8 Фебруари тимот на НКЕУ-МК одржа работен состанок со координаторите на РГ-3, РГ-4 и новата РГ-6 која ќе ги обработува поглавјата 5 (Јавни набавки), 18 (Статистика) и 32 (Финансиска контрола). Присутни беа: Милева Ѓуровска, национален координатор на НКЕУ-МК Александра Деан ...

Петта пленарна конференција: Националната конвенција за ЕУ постави темели за успешен процес на пристапните преговори

SRM_3040
Националната конвенција за Европската Унија во Северна Македонија (НКЕУ-МК) во партнерство со Собраниската комисија за европски прашања ја реализираа Петтата пленарна конференција која се одржа во собраниската сала „Борис Трајковски“. После официјалните обраќања на в ...

Десетта сесија на Работна група 3, Правосудство и основни права (Поглавје 23) на тема: „Актуелните предизвици во македонското правосудство низ перспективата на препораките на НКЕУ-МК“

DSC_0010
ДОВЕРБАТА ВО ПРАВОСУДСТВОТО ЌЕ СЕ ВРАТИ КОГА ЗАКОНОТ ЌЕ СЕ ПРИМЕНУВА НЕСЕЛЕКТИВНО Дали се подобрија капацитетите во правосудството од аспект на кадровскиот потенцијал и дилемите околу регрутирањето на судските и обвинителските кадри? Дали се направи квалитативен ис ...

Десетта сесија на Работна група 4 – Правда, слобода и безбедност (Поглавје 24) – „Спречување и борба против тероризмот: Националната и европската перспектива во идентификување и заштита на критичната инфрструктура“

slika-3
На онлајн платформата Зум денеска се одржа дебатата на 10-та сесија на Работната група - 4, Правда, слобода и безбедност (Поглавје 24) на Националнта конвенција за Европската Унија во Македонија (НКЕУ-МК) во организација на Европското движење на тема „Спречување и борба проти ...